Za tvoj rojstni dan

Več dni sem razmišljala o tem, da bi na to temo vseeno bilo prav napisati kakšen blog. Razmišljala sem vse dokler ni bil Janezov rojstni dan že pred vrati. Pa sem si rekla »Zakaj pa ne?« – saj sam kar stežka reče lepo besedo o sebi …

Janez je bil v juniju razglašen za Naj prostovoljca leta 2018 v starosti med 20 in 29 let! Kako velika potrditev!

Naj prostovoljec Janez (1)
Priznanje za Naj prostovoljca 2018
FB_IMG_1560426263462
Prijateljica Zala prevzela Janezovo priznanje in šopek

Predlagala ga je Slovenska Karitas, kjer je aktiven že 5 let, predvsem na počitnicah za otroke in mladostnike iz socialno ogroženih družin – Biseri. Poleti nas lahko opazite z barvitimi klobučki na glavi, ko se sprehajamo po Portorožu (in včasih na poti tudi kakšno na ves glas zapojemo). Prve 2 leti sva se preizkusila kot animatorja. Ja, Biseri so nama že prvo leto ukradli srce, zato so nama predstavljali smisel vsakega poletja vse do lanskega leta. Ker pa se je Janez izkazal kot odgovorna oseba, je bil zadnja 3 leta tudi en izmed 2 voditeljev v tednu. Prvo leto je bil sovoditelj celo v zadnjem tednu, ki je rezerviran za mladostnike. Z vsako izkušnjo, vsako izpovedjo, vsaka zgodbo, vsakim doživetjem, vsakim pogledom, vsakim stiskom roke … postajaš bogatejši. In Biseri so veliko pripomogli k Janezovem velikem bogastvu, ki ga nosi v srcu!

IMG-20190620-WA0005
S klobučkom na glavi na počitnicah Biserov

Vse pa se je začelo že v zibelki, ko sta mu bila starša v velik zgled z darovanjem ljubezni. Tako pripoveduje, kako je že kot majhen prepoznal, da je nekdo drug v večji potrebi kot on sam. Vsi se še posebej spominjajo, ko je denar, ki ga je dlje časa hranil za novoletne rakete, podaril revnim otrokom v Afriki, čeprav so mu rakete res veliko pomenile. In takšnih, večjih in manjših darovanj je bilo veliko.

Biseri pa niso bili edini projekt. Že v Gimnaziji Želimlje je bil deležen spodbudnega okolja za pomoč drugim, obiskovanje starostnikov, animatorstvo … Neko poletje sva prav tako del svojih počitnic darovala na Češkem, delovni tabor pod okriljem EVS (Evropska prostovoljna služba). Po končani srednji šoli je šel za 10 mesecev v Argentino, kjer je bilo tako prostovoljno delo kot učenje za življenje. Predvsem tisto, ki nam v šoli manjka – iskanje sreče, vzpostavljanje in ohranjanje odnosov, smisel življenja, notranji mir … Pomagal je pri organizaciji in izvedbi delovnega tabora Summerjob pod okriljem Mladih za zedinjen svet. Lansko leto pa sva skupaj delovala na Škofijski Karitas Maribor, kjer sva večere preživela na poti od trgovine do trgovine, pobirala donirano hrano in jo raztovorila v skladišču Karitas. Letošnja misija pa vam je zagotovo že dovolj znana!

 

IMG_20190327_093500
Uživa življenje na pick-up vozilu

Za vsakim prostovoljnim delom se skriva veliko truda. Ne le delo samo, ki je običajno res zelo prijetno, temveč že odločitev, da želiš početi nekaj zastonjskega, brez da bi pričakoval kaj v zameno. In res je, kar pravijo: »Kolikor daš, toliko dobiš!« Seveda ne v materialnih valutah, temveč v valutah, ki polnijo naša srca. Vredno je! Ne le, ker ti je povrnjeno stotero, temveč za dobro človeka in naše sobivanje. Svet bi bil lepši, če bi si pomagali in pregnali grenke poglede iz naših obrazov. Prostovoljstvo je zagotovo Janezov način življenja. Tako v večjih projektih, pa tudi v vsakdanjih dogodkih in v življenju nasplošno. Ker se zna postaviti v vlogo drugega, začuti ko nekdo potrebuje pomoč, četudi je to le v obliki majhne pozornosti, daljšega klepeta ali iskrenega nasmeha.

IMG_20190612_132334
S prijazno gospo
IMG_20190617_173838
V soju sončnega zahoda (in umazanega okna)

Nenazadnje pa kljub vsem tem ostaja zelo skromen, a vse bolj sva hvaležna za to veliko potrditev, ki je v obliki naziva Naj prostovoljec. Pomeni, da sva na pravi poti. Pomeni, da je najin trud viden. Zato sva neskončno hvaležna!

IMG_20190303_103008
Pod svojimi ljubimi palmami

Janez, tebi pa sem izjemno hvaležna, da si bil in si v najinem odnosu vedno tista gonilna sila, ki naju je spodbuja, da ne obupava in nadaljujeva z žrtvicami za druge. Morda ni vedno lahko, a je še kako vredno! Še naprej poslušaj svoje srce in sledi tej poti.

Vse najboljše!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s