Malo za šalo, veliko za res – drugič

Šestič:
Že v prvih dneh, ko sva prišla v Zambijo, se nama je zdelo nenavadno, da daje tukajšni hišni pomočnik oprano perilo v sušilca. “Jaz bom sušila na svežem zraku, saj bo hitreje suho”, sem si mislila. Pa so nama le pojasnili. Če se perilo suši na prostem, lahko neka posebna muha nanj spusti svoja jajčeca, ki se lahko izležejo tudi pod tvojo kožo in tako dobiš ture ali pa celo podkožne črvičke. Zato je priporočljivo, da se kljub vročemu soncu vse perilo še vedno zlika. Tako mi ni preostalo drugega kot to, da vse polikam. Janez pravi, da ima tukej pravo razvajanje – v Sloveniji pač ni imel vseh majic zlikanih 🙂

Nekega dopoldneva pa se lotim likanja in ugotovim, da so se mravlje naselile v likalnik. Ko sem ga prižgala, so hitro pritekle iz majhne luknjice na pokrovčku. Ni jih bilo veliko, ni jih bilo pa malo. Nekaj sem jih ponesreči zapečatila tudi na Janezovo majico 😀

IMG_20190702_145709
Kaja v akciji

Imava pa midva srečo, saj imamo na župniji elektriko, in tako lahko likava z normalnim likalnikom. Ni pa redko, da v trgovini vidiš likalnike na oglje (star model, sveža izdelava), take kot jih pri nas lahko najdeš na kakšnem prašnem podstrešju ali med starinami.

Sedmič:
Zanimiva reč tukaj je tudi sladkorni trst. Povečini ga farme gojijo za proizvodnjo sladkorja, domačini pa predvsem za lastne potrebe. In to pomeni, za glodanje! Najprej z zobmi olupiš vrhno plast trsta (ki je še najbolj podoben bambusu), nato pa odgrizneš sredico in jo dobro prežvečiš, saj je polna sladkega soka. Nato ostanke lesa preprosto izpljuneš. Seveda na koncu vsak košček posebej – usta imaš polna majhnih lesenih delčkov.

No, midva sva bila nad tem navdušena. Naj se pohvaliva, da sva ga prvič jedla med vožnjo s petimi sopotniki na prtljažniku pick-up trucka. Oni so se seveda nama smejali, ko so pokazali, kako se ga “je”, midva pa sva uživala v vetriču, afriškem ritmu ter z malo bolečimi zobmi.

IMG_20190312_182903
Zelo izkušen “glodalec”

Osmič:
Ženske imajo večinoma obute japanke, sandale, balerinke ali pa kakšne tanjše supergice. No, naletela sva tudi na gospo, ki je imela obute plavalne čevlje! Ja, prav ste slišali. Najverjetneje dobijo kakšne donacije iz Evrope in pač ne vedo, da ti copati dobro služijo predvsem v vodi, morju. Tukaj pač niso optimalni, služijo pa vseeno.
Kot zanimivost pa naj dodava, da ima tukaj precej ljudi čevlje iz enega kosa vlite gumijaste plastike, ker so seveda taki najcenejši.

IMG_20190702_145356
Afriška kombinacija

Devetič:
Enkrat smo pri maši v podružnični cerkvi pri darovanju dobili 2 majhni ptici. Nihče pravzaprav ni vedel točno, kaj sta, a zelo hitro rasteta. Morda jih predobro hranimo. Čezdalje bolj ugotavljamo, da sta le purana. En je črn in en bel – prava družba, idealen par. Bivata s kurami in racami. Ker sta malo bolj “kul” ptici v družbi, znata tudi leteti, a na to nismo bili posebej pozorni. Dokler nista pred kratkim začeli s svojimi potepi čez ograjo na naš vrt in sta tako “na paši”. Ampak! Tako dobro jih hranimo, da (zaenkrat) vedno priletita nazaj.

IMG_20190609_164952
Naša purana

Desetič:
Na odcepu regionalne ceste, ki gre mimo mesta, se je oni dan prevrnil velik tovornjak, šlepar, ki je prevažal mamljiv tovor. Bil je poln piva! Ker so bila piva v zabojih, ga je večino preživelo. A ne za dolgo …

Novice se tudi tu hitro širijo od ust do ust in veliko prebivalcev je odšlo pasti “firbca”, oz. so pač “šli na pivo”. Seveda pa so prišli tudi policaji, ki so območje zavarovali in zaprli cesto. Ni jim pa šlo vse po načrtih, saj so ga hitro malo nazdravili. Najprej med sabo, no, nato pa še z drugimi. Ker niso želeli, da se zabava konča, so še nekaj avtov (policijskih!) s polnimi prtljažniki piva spravili na policijsko postajo. Bila je prava veselica! Zadeva je celo tako ušla izpod nadzora, da je dogodek prišel na državna TV poročila.
Naslednji dan je bila seveda policijska postaja “izjemoma” zaprta. Očitno so imeli nekaj dela z invazijo mačkov, ki so se potikali tam naokoli (;

IMG_20190422_170648
Regionalna cesta Mumbwa – Lusaka

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s