Skromnost je lepa čednost

V Afriki sva priča zelo skromnim obredom. Pričajo nama o lepoti dogodkov in obredov, četudi ni poroke z belo obleko, četudi ni slavnostnega krsta, četudi ni blišča, kiča, četudi ni razkošja in denarja, četudi ni posebne hrane na pretek …

Obiskali smo eno izmed podružničnih cerkva, ki ima zaenkrat še tradicionalno podobo – to pomeni, da streha sloni na lesenem ogrodju, stene so iz blata in pokrita je s slamo. Te naravne cerkve so naravnost čudovite! Naravna senca s svežim zrakom, odlična akustika ter seveda sami bio/eko/naravni materiali. V resnici tem ljudem taka cerkev preprosto pristaja.

IMG_20190508_102259
Naravna podružnična cerkev
IMG_20190508_134141
Vsaj 1x se zagotovo butneš v glavo
IMG_20190508_133905
Notranjost cerkve

Na ta dan je bilo 8 krstov. Krščena je bila tudi ena prijetna gospodična, ki je prej obiskovala neko drugo cerkev. K prsim pa je tiščala sina, ki je bil tudi krščen pri isti maši. Kako dragoceno, da sta mami in sin skupaj krščena! Poleg tega pa je pri isti maši ta ista gospodična postala še gospa. Imeli smo namreč tudi poroko.

IMG_20190508_120841
Krst sinčka

 

IMG_20190508_120846
Navdušena botrca
IMG_20190508_120920
Krst gospodične
IMG_20190508_121126
Novokrščena mater in sin
IMG_20190508_122737
Novopečena mož in žena
IMG_20190508_125450
Podpisovanje moža in žene
IMG_20190508_125505
Podpisovanje njunih poročnih prič

Seveda še zdaleč ni bilo vse tako slavnostno in skrbno načrtovano, kot smo navajeni mi. Ne praviva, da je to dobro ali slabo, res ne želiva soditi, saj ima vsaka kultura svoje navade in tradicije, ki ji dajejo identiteto. Naučila pa sva se nove lekcije. Človek zares potrebuje tako malo, da živi, da je zadovoljen in se veseli stvari, ne glede na to, kako velike so. Ta resnica nas lahko osvobaja v tej naši kulturi, kjer je toliko nenapisanih pravil, kako morajo stvari potekati, izgledati, seveda kot se spodobi in da ljudje “ja ne bodo kaj slabega rekli”. Pa kaj, če nimaš ravno tronadstropne torte, tri fotografe in potovanja na Maldive. Pa kaj, če nimaš najbolj pravljične poroke, mogoče bo pa zato toliko bolj pravljično življenje, ker bosta znala biti zadovoljna in srečna, četudi ne bosta imel vsega na pretek in se žal na instagramu, ne bosta mogla pohvaliti z idealnimi podobami.

Seveda se strinjava, da so neponovljivi življenjski dogodki nekaj posebnega in da se jim moramo posvetiti, le da zaradi vseh skrbi in organizacije ne pozabimo na samo bistvo dneva. Koliko krstov, porok, rojstnih dni imamo glavo preveč polno vseh stvari, za katere moramo poskrbeti, in tako preprosto pozabimo začutiti bistvo praznika. Smo v kulturi perfekcionizma, ker toliko stavimo na mnenje drugih, ob tem pa zamudimo toliko spontanih trenutkov.

Midva sva se sicer to leto od te kulture malo oddaljila, ampak se zavedava, da bova po vrnitvi kaj hitro spet padla notri. Kar si želiva je, da ohraniva vsaj to, da stvari nikoli ne delava zato/ker se tako spodobi, ker tako delajo vsi, ampak tako, da lahko v nekem miru začutiva bistvo posameznega dogodka in praznujeva prazna nepotrebnih skrbi in toliko bolj polna veselja, ker se nam v življenju godijo čudovite stvari.

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s