Vožnja z avtobusom

Enkrat sva že omenila, da je bila prav zanimiva izkušnja tudi pot z avtobusom.

Odpravila sva se v mesto Ndola, ki je od Lusake oddaljena 330 km. Tisti dan naju je p. Stanko odpeljal v glavno mesto in naju odložil na avtobusni postaji. Tam naju je čakal velik kaos: prerivanje avtobusov, ogromno ljudi prodaja svoje stvari kar vse poprek. Avtobusi zaparkirani. Hupanje. Skratka, hujše kot na tržnici! Veliko je tudi ljudi, ki potnike želijo usmeriti na pravi avtobus. Ti ljudje te ponavadi že nekaj časa zasledujejo ob avtu in spremljajo na postajo. V resnici neizkušenem potniku dajejo strašen vtis! Hočejo pa le zaslužiti kakšno kwacho v zahvalo prikaza poti do iskanega avtobusa. Ker je tudi več ponudnikov prevoza, se tekmuje, kdo bo prej napolnil avtobus. V resnici je to pogoj, da se štarta, in ne urnik.

IMG_20181217_105733
Minibusi za krajše razdalje

 

No, napotili so naju na avtobus, ki naj bi šel v Ndolo. V naglici in v strahu pred “strašljivimi ljudmi” sva hitro le plačala karto in se usedla na primeren sedež. Brez informacij o tem, kdaj naj bi avtobus štartal. Malo se nama je le zdelo sumljivo, kako da je bil ravno prvi avtobus pravi za naju. Hmm…

Pa sva potrpežljivo čakala na avtobusu, stisnjena z dvema velikima nahrbtnikoma, saj nisva upala dati stvari v prtljažnik. Mine ura. Mine še dodatna ena ura. Ves ta čas pa so en za drugim na avtobus prihajali ljudje in prodajali raznorazne stvaru: hrano (od čipsev do klobase in nshime), slušalk za telefone, čevlje, pijačo, cajtnge … svega i svašta in to non stop, čisto za res! Nekateri so kar vsiljivi in se jih komaj znebiš. Še posebej, če si bel in sklepajo, da imaš denar. V najinem primeru ne najbolj upravičeno. No, nekaj prigrizkov sva le kupila, saj so ure še naprej minevale. Vsi smo se spraševali, kdaj naj bi krenili. Ob uri, ki jo je rekel šofer, še vedno ni bilo odhoda.

Midva pa sva se pojavila v zagati, saj sva morala že nujno na stranišče. Pa sva imela dilemo. Pustiti prtljago na avtobusu, da nama, kdo ne zasede prostora in tvegati, da namo jo ukradejo. Ali vzeti prtljago in tvegati, da avtobus ravno v tem času spelje. Poleg tega pa, s prtljago na stranišče? To je zelo nerodno, še posebej v Afriki, verjemite! No, na koncu nama je uspelo rešiti dilemo in sprazniti mehur.

IMG_20190513_170601
Avtobus za daljše razdalje

Ure minevajo, na pot pa se še vedno nismo odpravili. Po 5 urah čakanja smo se le premaknili. Končno! Tudi drugi sopotniki so bili takrat vidno razburjeni, tako da se sama sploh nisva hotela pritožiti.

Sredi vožnje pa ljudem “poči kufer” in se začnejo glasno pritoževati nad šoferjem. Res je vozil precej počasi: no, midva iskreno pač nisva vedela, kako hitro se sploh lahko premika avtobus v takem stanju in takih cestah. Zamuda z odhodom, zdaj pa se počasna vožnja? Bomo sploh še danes prišli na cilj? Kljub temu da jih sicer nisva razumela, sva kontekst njihovega prepira vseeno dojela, saj sem in tja uporabljajo tudi kakšno angleško besedo ali izraz. Ni bilo pa težko razbrati, da gre za hud prepir.

Prispeli smo v Ndolo. Namesto ob 18h smo prišli ob 23h. Nama je bilo skrajno neprijetno, saj naju je brat minorit čakal, da naju pobere. Še dobro, da naju je, saj se sredi noči v nepoznanem afriškem mestu ne bi lahko znašla! Pa saj veste, da so avtobusne postaje polne strašljivih pojav, še pri nas.

Konec dober, vse dobro! Kljub temu da se vsaka stvar na koncu že nekako reši, sva se morala precej potruditi, da nisva najino pot v Ndolo zaključila jezno v obsojanju razmer. S tem bi sicer prišlo olajšanje, vendar se slabe volje še nekaj časa ne bi znebila. Namesto tega sva potovanje zaključila hvaležna, da sva prispela na cilj in da sva imela še vse na svojem mestu! 🙂

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s