Vraževerstvo

V Zambiji spoznavava, da je vraževerje še vedno v ogromnem razmahu. Saj ne, da ga v Sloveniji ne najdemo, ampak tukaj je res močno prepleteno z življenjem posameznikov.

Pred prihodom krščanstva in islama je v teh državah, kakor tudi povsod drugje, prevladovalo ljudsko verovanje v duhove, duše prednikov in magijo. Ker se je to zgodilo bistveno pozneje kot npr. v Evropi, je to verovanje še vedno izjemno ukoreninjeno.

Že ko sva prišla sem, sva kaj hitro lahko opazila razne plakate – reklame za obisk k “witch-doctors” – vračem. Fascinantno, ker že ob prvem pogledu vidiš, da stvar nima smisla. Zakaj bi zdravnik potreboval plačilo, če pa ima na ponudbi možnost, da te čez noč spremeni v milijonarja. A vseeno je privlačno, saj se sklada z ljudskimi željami in človeka lahko kar hitro zamika.

IMG_20190430_164107
Plakat za doktorja

Ko sva o tem malo povprašala ljudi, so bili v prvih mesecih zelo zadržani, v zadnjem času pa nama o teh “coprnijah” že več zaupajo. Zavedajo se namreč, da beli ljudje tem stvarem v glavnem ne verjamejo, a vendar so prepričani, da so resnične. Pravijo pa, da da delujejo le na njih, saj v njih verjamejo (kot magnet deluje na železo, ne pa na les).

Slišiva zabavne in malo manj zabavne zgodbe. Na primer: so popolnoma prepričani, da se nekateri ljudje z magijo spremenijo v krokodile in se nato maščujejo svojim sovražnikom (npr. sosedu ribiču, ki ga je ogoljufal). Nekdo nama je povsem zavestno, saj je drugače zelo razumen človek, govoril o znanem hudodelcu, ki so ga v procesu spreminjanja aretirali policaji. In ga je na lastne oči videl tudi on, od pasu dol je že imel krokodilje telo.

Spet druge pa niso tako smešne. K vračem ljudje namreč ne hodijo le za razne potrebe po denarju, slavi, sreči v kartah, spolni zmogljivosti ipd. ampak tudi za naročilo umorov. Se pravi, preko magije želijo prekleti človeka in ga umoriti. To se večkrat tudi resno zgodi, malo preko magije, pa tudi z uporabo kač, strupov in podobno vraških pripomočkov. Dobro dobro privlači, slabo pa slabo. Tako nekako si razlagava učinkovitost teh metod. Ljudje se vračev izredno bojijo, prav tako pa se že nasplošno zelo neradi zamerijo ljudem, saj se vsak boji, da bo preklet. Tako marsikaj niso iskreni in ti povečini ne bodo povedali tistega, kar v resnici mislijo, če se le to ne sklada s tvojim mnenjem.

So pa tudi bolj zanimive in misterijozne zadeve. Npr. nekaj 10 km stran so ob cesti čudovita, nadpovprečno visoka in precej stara drevesa. Pravijo da so to čudežna drevesa, kajti prav nihče jih ne more posekati. Preproste ne more. Če pa se jih loti, baje naslednji dan umre. No, ravno veliko pogumnih kandidatov zagotovo ni bilo. 😀

Prav tako obstaja nekje divji nasad banan, ki jih lahko poješ samo na licu mesta, drugje takoj počrnijo in zgnijejo. Nisva pa se na lastne oči prepričala. Čudo …

Tradicionalno tudi ne jejo race, pujsov in krokodilov pa zagotovo še česa. Prepričani so, da v teh živalih živijo demoni. In je ni sile, da bi nekoga, ki to verjame prepričala, da bi okusil tako meso. Mimogrede naj se pohvaliva, da sva midva v eni restavraciji poskusila krokodilje meso, taka čudna file riba/piščanec, bi rekla da je. Se splača kdaj izkoristiti priliko 🙂

IMG_20190217_181144
Obljubijo rešitev vsakega problema

O witchcraftu – coprnijah sva lahko tudi veliko prebrala v muzeju v Livingstonu.Ta sicer nikoli ne pojasni, ali je to resnica ali ni. Res je vse skupaj tak misterij. Nekako se nama je zazdelo, da navzunaj nihče noče potrditi in se delajo, da ne verjamejo, samo v resnici se tega vsi bojijo.

Na pokopališče se hodi le ob pogrebih, saj se vsak boji srečati duhove. Ker je to edini čas, ko se še lahko posloviš od pokojnega, so pogrebi zelo številčni. Na pogreb pride praktično cela soseska, četudi osebe sploh niso poznali. Ne tolilo zaradi spoštovanja, ampak iz strahu, da bi jih duh osebe preganjal. Grobovi pa so zaradi teh navad vsi zapuščeni – zaraste jih trava, grmovje in plevel. Čisto drugačni, kot smo jih vajeni v Sloveniji.

Še kakšna zanimivost se zagotovo najde. Je pa res, da v Afriki duhovnost popolnoma drugače doživljajo, kot jo Evropejci. Tam smo se popolnoma prepustili razumu, tukaj pa je duhovni svet nekaj popolnoma samoumevnega. In tudi midva verjemeva, da je na svetu marsikaj neizpodbitno nedokazljivega – nadnaravnega. Telepatija budistov, čudeži, duhovi. Le da nam je “razumskim” ljudjem lažje te stvari pomesti pod preprogo, saj so tako neotipljive. S tem se sicer izognemo marsikateri neumnosti in nepotrebnim strahovom, obenem pa si svet omejimo na eno samo dimenzijo …

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s