Kava: iz drevesa v skodelico

Zadnje čase imava še en projekt. Na vrtu imamo en kavovec, ki je obrodil sadove. Seveda sva se oba navdušena lotila nabiranja in posledično tudi googlanja, kako se v resnici kavo spravi iz drevesa v skodelico.

IMG_20190701_153439
Kavovec

V resnici ni tako preprosto. Domačini nama niso znali svetovati, ker kave načeloma ne gojijo. Po prvem opisu lokalnega vrtnarja, ki je do sedaj “pripravljal” to kavo, pa sva dobila občutek, da morava za dobro kavo sama zavihati rokave.

 

Tako, najprej se iz drevesa nabere rdeče plodove. Lahko se nabira postopoma, tiste bunkice, ki so že dovolj rdeče, lahko pa se nabere kar vse skupaj malo kasneje. Mi smo nabrali v dveh rundah, kajti nekatere so bile na začetku še čisto zelene.

IMG_20190729_102135novo
Nabrani plodovi kavovca

IMG_20190729_102150novo
Ko jih nabereš, jih moraš posušiti na soncu. Obstajata suho in mokro sušenje t.j. sušenje skupaj z mesom ploda in sušenje po tem, ko plodove razkoščičiš. Mi smo preizkusili oba postopka. Mokro je bilo malo problematično za kasnejše lupljenje, a so bila kavova zrna nekakoliko večja, saj se očitno niso tako izsušila. Tudi pri olupljenih je potrebno še dodatno lupljenje posušene plasti okoli semena, katero je svežo praktično neodstranljivo meso. Kasneje se osuši in se preprosto odstrani.

IMG_20190729_102213novo
Suho sušenje kavovih zrn

IMG_20190729_102223novo

IMG_20190729_115122
Razkoščičenje kavovih zrn za mokro sušenje
IMG_20190729_115421novo
Razkoščičena semena še vedno v sluzastem mesu in lupina
IMG_20190813_115247novo
Mokro sušenje kavovih zrn

IMG_20190813_115254

No, takšna semena, še ne čisto oluščena, sva prvič našla v omari. Ker na prvi pogled ne izgledajo kot nam poznana kavna pražena zrna, sva prve mesece mislila, da so to kakšna druga semena ali celo arašidi. Pa se nama je enkrat le posvetilo. Nemudoma sva kavo seveda sprobala. Malo sva googlala in ugotovila da je potrebno še praženje. Naštudirala sva postopek in se lotila praženja, ki pa naju je zelo presenetilo. Bilo je mnogo krajše, nič bi pokalo, kot bi moralo in res se nama je takoj zelo zažgalo. Malo sva kar ignorirala dejstvo, da nama ni bilo popolnoma jasno: kavo sva zmlela v mikserju ter z njo skuhala kavo, ki pa je bila v resnici kar dobra. Seveda se nama je zdelo super! Šele kasneje, ob obdelavi letošnje kave, pa sva ugotovila, da sva jo pražila skupaj s tisto plastjo posušenega sadnega mesa. Hja, očitno je lahko tudi to možnost.

No, ostali smo pri posušenih zrnih, ki potrebujejo še praženje. Doma se lahko praži v pečici, napravi za kokice in ponvi. Midva sva preprosto izbrala ponev.

IMG_20190812_103209novo
Začetek praženja, ko so zrna še nekoliko zelenkaste barve

Posušena semena so zelene barve, ob praženju pa se spremeni iz rumene v rjavo, ki postaja vedno bolj temna in do čisto črne, ki je znak, da si kavo prežgal. Po začetni fazi spreminjanja barv pride do faze pokanja. Po tej točki se iz kave začne kaditi, saj iz nje tečejo sladkorji, ki se karamelizirajo. Kava naraste do 100% in razpoka.

 

IMG_20190812_103710
Barva kavovih zrn se začne spreminjati v rumeno
IMG_20190812_104714
In nato v rjavo
IMG_20190812_110315
Faza pokanja in dima

Dobi tisto obliko, kot jo poznamo mi. Potem pa po okusu pustiš, da se praži do željenega odtenka. Seveda, eno rundo sva pretiravala in jo polovico prežgala. 😀

 

IMG_20190812_124004
Kavova zrna, ki so različno popražene

Ko sva prepražila prve štiri runde sva se malo pozabavala in naredila tudi degustacijo. Vsak vzorec sva v navadnem mikserju zmlela v prah, ki ni kot barcaffe, bolj za turško kavo. V mikserju nekako pride opcija za filtrirano kavo. Potem pa sva naredila štiri količinsko enake kave in vse poskusila. Zanimivi okusi, sva definitivno začutila kdaj sva s praženjem pretiravala (okus je res zelo zažgan). Naslednji stopnji sva dodala mleko in spet vse poskusila. Na koncu pa še sladkor. V zadnjem poskusu sva bolj kot ne ugotovoila, da je s sladkorjem pač vsaka kava dobra, ker je pač sladka, izgubi pa večino svojega kavnega okusa in posebnosti. Za naslednjo rudno nama je definitivno izziv, da narediva kavo, ki bo dobra tudi brez sladkorja.

 

IMG_20190812_131707
Najina kavna degustacija

Seveda sva oba navdušena pregooglala še vse različne načine prirpave kave in sva res spoznala, kako se hitro po domače navadimo kar na turško kavo, čeprav obstaja mnogoooo drugih načinov ki iz kave privabijo njene prave arome in okuse. Tako, imava že plan kako bova poskusila france press metodo in aeropress. Če bi se še kdo rad navdušil nad množico nepoznanih načinov priprave kave, pa dodajava povezavo:

https://www.homegrounds.co/the-complete-guide-to-coffee-brewing-methods/

 

Vsem vam želiva obilo užitkov ob pitju kavice še naprej! Da bi mogoče tudi vi malo eksperimentirali na tem področju, še posebej, če je kava vaša vsakdanja spremljevalka ali vaša strast. Sicer pa, spijeva skodelico domače tudi namesto vas. (:

 

P.S. Kmalu vas pričaka tudi poročanje o uspešnosti projekta vodnjaki! (;

 

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s